KurumSoft

Cevizli Mah. Fil Yokuşu Sok. No:18 Kat:3 Karalar Plaza Maltepe/İstanbul

Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Bilgilendirmesi

1 Ocak 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım uygulaması ile ilgili sizleri kısaca bilgilendirmek istiyoruz. 6740 sayılı kanun ile belirlenen uygulama için henüz bir tebliğ ya da yönetmelik yayınlanmamış olup, taslak halinde olan yönetmeliğe göre geçişler çalışan sayısı baz alınarak ve kademeli olarak yapılacaktır.

Kademeli geçiş için tarih ve çalışan sayıları ile ilgili detaylı bilgiler burada ki yazımızda belirtilmiştir.

Buna ek olarak Otomatik BES hakkında detaylı bilgi ve merak ettiklerinizi KurumSoft Haberler bölümüzde bulunan yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bu süreçle ilgili işverenin yükümlülükleri;

  • Bir Bireysel Emeklilik şirketi ile anlaşmak,
  • Kanunun belirlediği kriterlere uygun olarak çalışanlarını bireysel emeklilik sistemine dahil etmek,
  • Dönemsel katkı paylarını hesaplamak, çalışanların maaşlarından ilgili payı düşmek, sigorta şirketine bildirmek ve bir gün sonrasında sigorta şirketinin banka hesabına yatırmak,
  • Çalışanları ile ilgili cayma, ara verme, katkı payı değişikliği gibi talepleri takip etmektir. Bordro Plus ürünümüzün söz konusu kanun ve taslak yönetmeliğine göre düzenlenmesi devam etmektedir. Uygulamaya işverenin sistem ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için kolay veri girişi ve toplu işlem adımları gibi zamandan tasarruf etmenize ve sisteme hızlı uyum sağlamanıza yardımcı olacak özellikler eklenecektir. Yapılan çalışmalar sonucu Bordro Plus ürünümüzde;
  • Toplu kontroller ile uygun çalışanları belirleme, çalışanların veri eksiklerini tespit etme ve tamamlatma,
  • Sisteme toplu giriş ve başvuru dosyası oluşturma,
  • Toplu cayma (ya da herhangi başka nedenle çıkış),
  • Sistemdeki çalışanlar için toplu ya da tek tek, oransal ya da tutar olarak katkı payı belirleyebilme,
  • Cayma, ara verme, katkı payı değişikliklerinde tarihçe takibi,
  • Toplu katkı payı hesaplama ve katkı payı dosyası oluşturmanıza yardımcı olacak işlem ve ekranlar bulunacaktır. Çalışmalar en kısa sürede tamamlanacak olup güncel LEM sahibi kullanıcılar Bordro Plus’ın yeni sürümü ile bu özellikleri kullanmaya başlayabileceklerdir.

 

Not: Bordro uygulamalarımızda hazırlanan veri dış ortamlara dosya olarak aktarılabilecektir. Bu dosyalar sözleşmeli olunan bireysel emeklilik şirketinden bağımsız, mevzuatın öngördüğü desende olacak ve herhangi bir bireysel emeklilik şirketine herhangi bir dosya transfer yöntemi ile iletilebilecektir. İleri düzeyde servisler üzerinden bilgi iletişimi sağlamak üzere bireysel emeklilik şirketleri ile çalışmalar sürdürülmektedir.

 

Gelişmeler doğrultusunda süreç ile ilgili bilgilendirmeler yapılmaya devam edilecektir. Bu entegrasyonlar LEM kapsamı dışında olup, ek bir bedel ile ücretlendirilecektir. Konuyu önemle bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla